קרן נאמנות?

מהי קרן נאמנות?

קרן נאמנות היא אחת מהדרכים הנפוצות ביותר להשקעה בשוק ההון. היא מציעה למשקיעים אפשרות להכניס את כספם לתוך מסלול השקעה מגוון, המנוהל על ידי מנהל מקצועי, בעזרת כלי אחד ויחיד. זו אפשרות לקנות מניות, אגרות חוב ואפשרויות השקעה אחרות, בלי לצטרך לבצע כל השקעה באופן יחיד ולפתח את כל היכולות הנדרשות לניהול פורטפוליו של מניות ואגרות חוב.

היתרונות של השקעה דרך קרן נאמנות

גיוון: קרנות נאמנות מאפשרות למשקיע לפזר את סיכוני ההשקעה שלו בין מגוון נכסים ומקומות שונים, ובכך להפחית את הסיכון שלו.

ניהול מקצועי: קרנות נאמנות מנוהלות על ידי מנהלים מקצועיים שמבינים בשוק ההון, ומחקרים את ההשקעות בהן הם משקיעים.

נזילות: ניתן למכור או לקנות נכסים של קרן נאמנות בכל יום שוק.

חשוב לשים לב שישנן עמלות שעשויות להיות מסופקות כחלק מההשקעה בקרן נאמנות. עמלות אלה עשויות לכלול עמלות ניהול, עמלות רכישה ומכירה, ועמלות אחרות. בנוסף, עשוי להיות שקיים סיכון של אובדן ההשקעה או חלק ממנה.

לסיכום, קרן נאמנות היא דרך נוחה ופשוטה להשקעה בשוק ההון, והיא מאפשרת למשקיעים למנף את יתרונות הגיוון והניהול המקצועי, תוך כדי שמירה על נזילות גבוהה.

ההיסטוריה של קרן נאמנות

הקרנות הנאמנות, הידועות גם בשמן האנגלי "Mutual Funds", החלו להתפתח במאה ה-19. הקרן הנאמנות המודרנית הראשונה הוקמה במאה ה-18, אך המודל של הקרנות הנאמנות כפי שאנו מכירים אותו היום התפתח במאה ה-20.

  1. ההתחלה: הקרן הנאמנות הראשונה הוקמה בשנת 1774 בהולנד, ונקראת "Eendragt Maakt Magt" שמשמעה "האיחוד מעניק כוח". אך השלבים האמיתיים בפיתוח הקרנות הנאמנות החלו בשנת 1822 באנגליה, עם הקמת קרן הנאמנות הראשונה ששימשה כמודל לקרנות הנאמנות של המאה ה-20.

  2. הגעה לארצות הברית: בשנת 1924, הוקמה בארצות הברית הקרן הנאמנות הראשונה שנקראת "Massachusetts Investors Trust". באותה שנה, הוקמה גם "MFS Investment Management", שהייתה חברת הניהול הראשונה של קרן נאמנות.

  3. שנות ה-40: בשנת 1940, נעשתה חדירה משמעותית בתחום זה עם החלטת חוק "Investment Company Act" בארצות הברית, שכוון להגן על המשקיעים באמצעות הגבלת האפשרויות של קרנות הנאמנות להשקיע באופן ספקולטיבי ולהכניס סכנות מיותרות.

  4. התפתחות: במהלך העשורים הבאים, קרנות הנאמנות הפכו לאחת מהכלים המרכזיים של השקעות הקהל הרחב. הן הפכו לנגישות יותר למשקיעים קטנים ומתחילים, בזכות גיוון ההשקעות שהן מציעות והנגישות שלהן.

היום, קרנות הנאמנות הן חלק מהותי מהנפה הכלכלית ברחבי העולם, והן משמשות ככלי השקעה עיקרי למיליוני משקיעים.

בטבלה הבאה אני נציג את ההיסטוריה של קרנות הנאמנות:

שנהאירוע
1774הקמת "Eendragt Maakt Magt", הקרן הנאמנות הראשונה, בהולנד
1822הקמת קרן הנאמנות הראשונה באנגליה, ששימשה כמודל לקרנות הנאמנות של המאה ה-20
1924הקמת "Massachusetts Investors Trust", הקרן הנאמנות הראשונה בארצות הברית
1924הקמת "MFS Investment Management", החברה הראשונה לניהול קרנות נאמנות בארצות הברית
1940חלטת חוק "Investment Company Act" בארצות הברית, שמטרתו הייתה להגן על המשקיעים באמצעות הגבלת האפשרויות של קרנות הנאמנות להשקיע באופן ספקולטיבי ולהכניס סכנות מיותרות
שנות ה-20 ואילךקרנות הנאמנות הפכו לאחת מהדרכים המרכזיות להשקעה של הקהל הרחב, בזכות הגיוון שהן מציעות והנגישות שלהן למשקיעים מכל הסוגים

מוצרים נלווים ושונים מקרן נאמנות

קרנות נאמנות הן חלק מהכלים המרכזיים בשוק ההון, אך קיימים מוצרים רבים נוספים ששונים מהן ושיכולים להוות אלטרנטיבה או לשלב עמהן בפורטפוליו ההשקעות. בהמשך מצויים דוגמאות של כאלה:

  1. מניות: מניה היא יחידת שותפות בחברה. בעל המניה מקבל הזכות להשתתף בהכנסות החברה, לקבל דיבידנדים, ולהשתתף בהחלטות החברה. מניות שונות מקרנות נאמנות בהיותן השקעה בחברה מסוימת, ולא במגוון של השקעות.

  2. אגרות חוב: אגרת חוב היא התחייבות של המנפיק לשלם לבעל האגרה סכום מסוים בתום תקופה מסוימת, ולפעמים גם ריבית. ההשקעה באגרות חוב נחשבת בדרך כלל לפחות סיכונית ממניות, אך עם תשואה משוערת נמוכה יותר.

  3. תעודות סל: תעודת סל היא כלי השקעה שמייצג את התנהגותם של סל של ניירות ערך (כמו מניות או אגרות חוב) ומאפשרת למשקיע למנף את יתרונות הגיוון של קרן נאמנות.

לסיכום על קרן נאנמנות

קרן נאמנות היא כלי פיננסי שמשמש לשקעה משותפת בניירות ערך ולהפקת רווחים משותפת מהחזקתם ומעסקאות בהם. ניהול הקרן מתבצע על ידי מנהל הקרן, שבראשו עומד מנהל השקעות. קרן הנאמנות פועלת בהתאם להוראות הדין ומדיניות ההשקעות שלה.

קרן הנאמנות משקיעה את הכספים של בעלי היחידות בהתאם למדיניות השקעה שנקבעת מראש. המדיניות עשויה להשתנות מעת לעת, בתנאי שמתריעים על כך למשקיעים בקרן. קיימים סוגים שונים של קרנות נאמנות, הכוללות קרנות מנייתיות שמשקיעות במניות לפי דין, וקרנות שמתמחות בתחומים מסוימים כמו מק"מ, אג"ח, וסחורות. ניהול הקרנות נעשה על ידי חברות נאמנות ומנהלי השקעות.

בישראל, קרנות נאמנות נסחרות בבורסה לניירות ערך בתל אביב ונשווקות ללקוחות על ידי יועצי השקעות בבנקים המקומיים. הקרנות מורכבות מיחידות שבהן יש לקנות זכות שווה. קרנות שמשקיעות בני"ע של חברות מענפים שונים מסוגלות להשיג תשואות דומות לשוק, בעוד שקרנות המתמחות בני"ע של חברות בענף מסוים יכולות להיות חשופות לסיכונים הנובעים מענף זה.

לקרנות נאמנות ישנם מנהלי קרן ונאמנים שחתומים על הסכם הקרן. הנאמן נדרש לשמור על נכסי הקרן ולפקח על השקעות הקרן בהתאם למדיניות ההשקעות של מנהל הקרן. מנהל הקרן מבצע את פעולות הרכישה והמכירה של הני"ע ומנהל את נכסי הקרן בהתאם למדיניות ההשקעות.

ההסכם של הקרן הוא הכתב המקורי שבו נקבעים פרטי הקרן והוא טעון אישור מוסדות הרגולציה. בישראל, יש מעל אלף קרנות נאמנות ישראליות, ואחרונה נפתח השוק המקומי גם להצעה של קרנות נאמנות זרות.

באופן כללי, קרנות הנאמנות מספקות גמישות רבה למשקיעים, שכן ניתן לרכוש ולמכור יחידות השתתפות בקרן בכל יום שבו מתקיים מסחר בבורסה. הפיזור של הנכסים בקרן מאפשר למשקיע ליהנות מתשואה רחבה ומגוונת.

מונחהגדרה
קרן נאמנותכלי פיננסי שמטרתו השקעה משותפת בניירות ערך והפקת רווחים משותפת מהחזקתם ומעסקאות בהם.
מנהל קרןחברה המנהלת את נכסי הקרן ומבצעת רכישות ומכירות של ני"ע ופעולות אחרות בהתאם למדיניות ההשקעות של הקרן.
נאמן קרןחברה שתפקידה להחזיק בנכסי הקרן עבור בעלי היחידות ולפקח על יישום מדיניות ההשקעה של מנהל הקרן בהתאם לתשקיף.
הסכם הקרןחוזה שבאמצעותו מוקמת קרן, ומכיל פרטים שונים כגון שם הקרן, שכר המנהל, שכר הנאמן ומדיניות ההשקעה של הקרן.
יחידות השתתפותמניה פיננסית בקרן הנאמנות, כאשר כל יחידה מקנה זכות שווה בקרן.
מדיניות השקעההקביעה המראשית לאילו סוגי ני"ע ישקיעה הקרן ובאילו תנאים. המדיניות עשויה להשתנות מעת לעת, עם הודעה מראש למשקיעים בקרן.
בורסה לניירות ערךתחנת מסחר ציבורית למסחר בניירות ערך כגון מניות ואג"ח. בישראל, הבורסה לניירות ערך ממוקמת בתל אביב.
קרן נאמנותתיאור
קרן נאמנות היא כלי פיננסי שמטרתו השקעה משותפת בניירות ערך והפקת רווחים משותפת מהחזקתם ומעסקאות בהם. ניהול הקרן מתבצע על ידי מנהל הקרן, שבראשו עומד מנהל השקעות. 
קרן הנאמנות משקיעה את הכספים של בעלי היחידות בהתאם למדיניות השקעה שנקבעת מראש. המדיניות עשויה להשתנות מעת לעת, בתנאי שמתריעים על כך למשקיעים בקרן. ישנם סוגים שונים של קרנות נאמנות, הכוללות קרנות מנייתיות שמשקיעות במניות לפי דין, וקרנות שמתמחות בתחומים מסוימים כמו מק"מ, אג"ח, וסחורות. 
בישראל, קרנות נאמנות נסחרות בבורסה לניירות ערך בתל אביב ונשווקות ללקוחות על ידי יועצי השקעות בבנקים המקומיים. יש מעל אלף קרנות נאמנות ישראליות, ואחרונה נפתח השוק המקומי גם להצעה של קרנות נאמנות זרות. 
קרנות הנאמנות מספקות גמישות רבה למשקיעים, שכן ניתן לרכוש ולמכור יחידות השתתפות בקרן בכל יום שבו מתקיים מסחר בבורסה. הפיזור של הנכסים בקרן מאפשר למשקיע ליהנות מתשואה רחבה ומגוונת.
Scroll to Top